Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A globalizáció sötét oldala 3. (2008.11. hó)

2009.01.25

3.rész

2008. 12. 13.

1., Tömegkísérlet az emberiség részvételével, történelmi gyökerek, mutagének, jövő veszélyei.

2., Technikailag hogyan zajlik? Biológiai forradalom, hazugságok – a hozam mítosza, a megalapozott félelmek, az emberiség „isteni színjátéka”, az élelmiszeripar válsága.

3., A szellemi szint. Mi ad reményt? GMO-fajták. Terjedés. Borzasztó példák. Régiók. A WTO legyőzése.

 

I.

-LOGIKA:Rengeteget hallunk arról, hogy a génkezelt élelmiszerek károsak vagy azok lehetnek az egészségre. Próbáljuk alátámasztani ezt a felvetést! Életünk során a legtöbben már megismerkedtünk azzal az egyszerű logikai levezetéssel, hogy ha valamit még nem próbáltak ki hosszú időn keresztül, sok kísérlettel, arról nem mondhatjuk, hogy biztonságos! Az emberiség ma totális és tömeges kísérlet szenvedő alanya, mégpedig a génmódosított összetevőkből készült termékek tekintetében, a káros mellékhatások pedig csak utólag derülhetnek ki, és kérdéses, hogy lesz-e kihez benyújtani a számlát…

-TÖRTÉNELEM: A bajok akkor kezdődtek, amikor feltárták az ember géntérképét – a kutatás odáig fajult, hogy 1967-re már elkészült az első fertőző vírus, mely DNS-alapú, tehát egyértelműen használható tömegpusztító biológiai fegyverként! Az atomkatasztrófákról készült horrorfilmek már a polcok alján porosodnak, egy „valamirevaló” produkció már azzal foglalkozik, hogy lehet kiirtani egy várost vagy országot anélkül, hogy az épületekben, tárgyakban bármilyen kár esne… Ilyen fegyver a géntechnika is!

-EGYENSÚLY KELL: Időközben (hála az ember „fejlődésének”) ugrásszerűen megnőtt a mutagén (géneket, DNS-t károsító) anyagok száma: szervezetünket mára jobban terhelik az ionizáló sugarak, szintetikus élelmiszer-adalékanyagok, növényvédő szerek, gyógyszerek, mint valaha. Sőt, csak napjainkban derült ki, hogy olyan évszázadok óta fogyasztott anyagok is károsítják a géneket (persze csak kirívóan nagy mennyiségben fogyasztva), mint a koffein!

-MODERN ORVOSTUDOMÁNY VESZÉLYEI: kegyetlen, de kikerülhetetlen dolog végiggondolni: ahogy a súlyos betegségeket egyre nagyobb hatásfokkal gyógyítják, egyre több olyan ember marad életben, aki ötven vagy száz éve óhatatlanul elhalálozott volna. Ez üdítő. Csakhogy amíg régen ezek az emberek idő híján nem tudtak családot alapítani, gyermekeket nemzeni, addig ma határok nélkül örökítik át génjeiket. Ennek következménye, hogy az emberiség génállománya egyre sérültebb, egyre gyengébb, egyes szakértők szerint pedig pár évtizeden belül össze is omolhat. A fenti „felfedezések” egyenes következménye sajnos nem az volt, hogy megpróbáltuk megérteni saját szervezetünket, és mondjuk kizárólag a gyógyászatban használni az újfajta technikákat. Meggondolatlanul belenyúltunk az élővilág génjeibe, csakhogy ezt nem lehet biztonságosan elvégezni.

 

II.

-TECHNIKAILAG HOGYAN TÖRTÉNIK: Minden élőlény sejtjeiben ugyanabból a négy „betűből” felépített genetikai kód található, tehát ha egy adott tulajdonságot tartalmazó génszakaszt a tudósok felfedeznek, és azt egy másik szervezetbe ültetik, utóbbi átveheti a tulajdonságot. Ez a természet legkegyetlenebb megerőszakolása, és sajnos keserű valósággá vált, hogy a szentjánosbogár szervezetéből a világításért felelő tulajdonságot, génszakaszt fenyőfába ültetve világító fenyőt hoztak létre!

-FORRADALOM:a kémiai forradalmat elhagytuk, hiszen itt a biológiai. Zöldségekbe és gyümölcsökbe a sarkvidéki lepényhal hidegtűrésért felelő génjeit ültették, melynek eredményei kétes hatású fagyálló almák és paradicsomok… A mezőgazdasági terményekben a selyemszövő lepke, a skorpió és a hörcsög génjeit használják és tervezik használni a rovarkártevők ellen. Ijesztő elképzelni, hogy mennyi köze lesz az eddigi élelmiszerekhez az így készült genetikai kotyvalékoknak

-HOZAM – HAZUGSÁG:Tárgyaltuk már, hogy a tömeges agrártermelésben azzal az álszent indokkal akarják elterjeszteni a módosított magokat, technikákat, hogy azok növelik a hozamot, s így csökkentik az éhezést a világon… Ez a hatalmas hazugság még tudományos szempontból is megbukott (nem is említve, hogy az éhezők népes tábora egyre gyarapodik), hiszen számos tudós jutott arra a kutatási eredményre, melyet az ENSZ honlapján is elismertek: a növények beltartalmi értéke, fehérje- és szénhidráttartalma nagyon sok gén együttes eredménye, amit kívülről a mai technikákkal lehetetlen befolyásolni. A hozamnövekedésről szőtt ábrándok tehát hiúnak bizonyultak.

-MEGALAPOZOTT FÉLELMEK:A nemzetközi tanulmányokból ijesztő dolgok derülnek ki, mely tények a világsajtóban azért elvétve megjelennek, hazánkban viszont soha. A gyógyászattal foglalkozó génsebészek disznókba emberi géneket ültetnek azért, hogy az állatokból belénk ültetett szervek ne lökődjenek ki… Csakhogy ez a természettel folytatott perverz játék veszélyeket is rejt magában: az állatok génjeinek köszönhetően termelt anyagokban egy csomó olyan betegség bújhat meg, amitől az állat nem kap kórságot, de a befogadó ember igen! Olyan megbetegedések is előfordulhatnak, amilyeneket az orvostudomány még sohasem látott.

-„ISTENI” SZÍNJÁTÉK:Az emberiség végképp eldöntötte, hogy Istent játszik. A téli álmot alvó állatokban megtalálták azt a két gént, mely a hosszú alvásért felel, és mára ki-be tudják kapcsolgatni a működésüket… Lassan már azon jár a fejük, hogy az emberben a hasonló gének erősítésével hibernációt érjenek el, vagy hosszabbítsák, netán rövidítsék azt az életvonalat, amit a Teremtő adott.

-ÉLELMISZERIPAR:Az igazi problémát az jelenti, hogy a kezelhetetlen hatású, kontrollálhatatlan módosítások bekerültek a tömegtermelésbe, főként az élelmiszeriparba. Így egy veszélyes összetétel anélkül fertőzhet meg milliókat és kontinenseket, hogy konkrét hatásait ismernénk! A természet azonban nem bocsátja meg az embernek, ha Isten szerepében tetszeleg. A Föld előbb-utóbb keményen visszaüt.

-Míg mondjuk az orvostudományban ritkán találkozunk olyan esetekkel, mikor a genetikailag módosított elemek kijutnak a természetbe, az iparszerű mezőgazdaságban ez mindennapos, hiszen akkora területen és annyi mindent állítanak elő, hogy még 1 ezrelékes hibahatárral is naponta több ezer „baleset” fordulhat elő.

 

III.

-SZELLEMI SZINT:A génkezelt technikák az élet minden területén elterjedhetnek, a következmények pedig beláthatatlanok. Ez a Szép Új Világ határtalan mennyiségű génmódosítással előállított gyógyszert ajánl majd, tehát az ember többé nem fog egészséges életmódra törekedni, netán a megelőzéssel foglalkozni, hiszen az új vegyszerek úgyis mindent megoldanak… A háborúknak semmi sem szab határt, hisz a sebesülteket „hibernálni” lehet, tehát nem halnak meg kórházba szállítás közben – félelem nélkül rohanhatnak egymást gyilkolni. Ez a jövőkép pont az emberiség spirituális felemelkedését gátolja, egy minden eddiginél kegyetlenebb világcsendőr uralma alatt!

-REMÉNY: A génkezeléssel kapcsolatban reménysugár, hogy a mai ismeretek szerint nem lehet mindent és határtalanul módosítani. Egyelőre egyszerre egy gént tudnak manipulálni, tehát nem lehet gyárilag, mondjuk kentaurt előállítani, embert és lovat keresztezve… Ez azért sem lehetséges, mert a természet minden szervezetet optimalizált, egyensúlyi állapotba helyezett, tehát a túl nagy változásokat, az erre vonatkozó utasításokat egyszerűen nem hajtja végre! De egy-egy tulajdonságot át lehet vinni, szinte határok nélkül. Viszont az egyik sejt DNS-éből kiollózott darab nem biztos, hogy ugyanazt a hatást éri el (vagy ugyanazt a fehérjét termeli) egy új szervezetben, így a hatás nem tekinthető kiszámíthatónak! Ennek értelmében mindig nagy lesz az esélye egy vírus elszabadulásának, melynek oka, hogy egy rosszul átvitt gén nem várt hatást fejt ki az új, mondjuk az emberi testben. És ha egy olyan vírusról van szó, mely ellen nem tudunk védekezni, az hamarabb terjedhet el az egész világon, mielőtt meg lehetne állítani. Ehhez egy adalék: az emberi tudomány a feltételezetten létező vírusoknak mindössze pár százalékát ismeri…

-MEZŐGAZDASÁG:A növénytermesztésben számos régióban elterjedtek a „Bt”-nevű termények. Ez a rövidítés a „bacillus thuringiensis”-t fedi, mely mikroba a rovarok számára erősen mérgező fehérjét termel, tehát ha egy növényfajtát ilyen méreggel oltanak be, a kártevők elpusztulnak tőle.

-A Bt-ről a tudósok megállapították, hogy emberre és emlősre ELVILEG ártalmatlan (!), de persze a tömegkísérlet ebben az esetben is most történik. Az USA-ban 1995-ben került forgalomba az első ilyen burgonyafajta, később gyapot és kukorica is. Ezt követően a világ számos térségében kezdték el termelését, és már az EU területén belül is vannak kísérleti telepek.

-A génkezelt növények esetében használt másik, még gyilkosabb technika a kémiai gyomirtóknak ellenálló szerek terjesztése. Ezek lényege, hogy a terményt olyan génnel látják el, melynek hatására túléli a gyomirtók támadását. Ezt követően olyan irtószerrel szórják be a környéket, mely minden élő növényi sejtet elpusztít, egyfajta biológiai sivatagot alakítva ki! Így a haszonnövény megmarad, de körülötte sem a gazok, sem más nem élhet tovább. Ennél öldöklőbb termelési technikát a Föld még nem látott…

-FAJI KRÍZIS:Az emberi faj eddigi történelme folyamán (leszámítva az utolsó éveket) mindig is a föld ajándékaiból csipegetett, növénytermesztésével pedig csak eddig létező adottságokat erősített vagy gyengített. Már ez is konfliktusokhoz vezetett, de a bolygó és lakói azért képesek voltak a nagyobb súrlódásoktól mentes együttélésre. Most viszont megfordult a logika: Új Világ új urai úgy döntöttek, hogy könnyebb kiemelni a föld ajándékát úgy, ha minden mást megölnek körülötte, függetlenül attól, hogy az élővilágnak mekkora kárt okoznak.

-A végeredmény: egyfajta, multik által árusított növények termelésére alkalmas sivatagok, ahol semmi más nem terem meg, és fajok pusztulnak ki. Majd ha a talaj végképp kimerült, a termelők odébbállnak, halott pusztákat hagyva hátra, és elindulnak, hogy máshol is pusztítsanak.

-TERJEDÉS:A génkezelés kiszámíthatatlan hatásai hatalmas veszélyt rejtenek: köztudott, hogy egy genetikailag módosított növény tulajdonságait átvehetik, örökölhetik a mellette élő növények is. Ezt az Ohiói Egyetem kutatócsoportja egyértelműen bizonyította. De mi történik, ha pont egy haszonnövény „gyomirtónak ellenálló” tulajdonságát örökli egy gyom? Létrejön a szinte teljességgel kiirthatatlan „szupergyom”, mely már az egész emberiség mezőgazdaságára, élelmiszertermelésére végveszélyt jelent! Nagy-Britanniából 2005. végén már jelentették is az első ilyen növény megjelenését. Tőlük tudhattuk meg, hogy az elmúlt évtizedekben közel ezer génkezelt fajt juttattak ki a természetbe, többségük pedig a fenti két csoporthoz (Bt-növények vagy gyomirtónak ellenállók) tartozik. A következmények ma még beláthatatlanok…

-KÍSÉRLETEK:Eközben a világ 30 országában mintegy 30 ezer szabadföldi kísérlet zajlik hasonló terményekkel, az ebbe fektetett milliárdokat pedig akkor sem hagynák veszni a multik érdekeltségei, ha a Föld felrobbanna…

-HASZON BÁRMI ÁRON:A „génkezelő”-cégek még az olyan katasztrófákból is hasznot húznak, mint a kergemarhakór. A betegséget vélhetően terjesztő hús-, csontlisztet és vérport, melyekkel a beteg állatokat takarmányozták, lecserélték. És láss csodát, pont a genetikailag módosított szójára és kukoricára! Ez is bizonyítja, hogy a multik lobbi-erejét nem kell félteni…

-MENNYIRE TERJEDT EL?Jelenleg a forgalomban lévő élelmiszerek 60%-a tartalmazhat génmódosított összetevőket még Európában is (ennyinél nem zárható ki egyértelműen a behatás), kezdve a csokoládétól a különböző önteteken át egészen a húskészítményekig. Lassan az egész táplálkozási láncra ráteszik a kezüket. A statisztikák szerint az EU tagállamaiba évente mintegy 18 millió tonna szójabab érkezik, mely majdnem teljes egészében Amerikából származik. E tételből legalább 10 millió tonna tartalmazhat génkezelt terményt.

-MEGOLDÁS FELÉ:Gyors megoldást jelenthetne, ha hazánk kis átszervezéssel a nem használt legelőkön szóját termesztene – a mai 25 ezer helyett mondjuk 100 ezer hektáron. Ez esetben a hazai fogyasztáshoz egyáltalán nem kellene külföldről szóját behozni! Ilyen egyszerű lenne biztosítani egészségünk megőrzését, mivel a másik két „génveszélyes” faj, a kukorica és a burgonya bőven megterem itthon. Ha ezt erős fogyasztóvédelemmel egészítenénk ki, mely minden terméket bevizsgál még a polcokra kerülés előtt, teljes biztonságot érhetnénk el.

-MAGYAR VÁSÁRLÓ:ma még csak egyet tehet: minden kétséges esetben győződjön meg arról, hogy az általa fogyasztott szójatartalmú növény magyar termék-e, és a benne lévő szója honnan származik. Ez nagyon nehéz feladat, de megtérül, hiszen egészségünkről van szó.

-TERMÉSZETES ÚT:Kevesen tudják, hogy az utóbbi évtizedekben a természetes, génmentes kukorica termésátlaga 50-szeresére (!), míg a búzáé 10-szeresére nőtt. Ez a tény önmagában bizonyítja, hogy a természetes növények nemesítésében sokkal több lehetőség van (komoly veszélyek nélkül), mint a módosított termények népszerűsítésében. Akkor miért próbálják elhitetni, hogy jobban megéri az új, veszélyes technikával dolgozni? A válasz egyszerű: ebben rengeteg pénz van.

-BORZASZTÓ PÉLDÁK:Az ausztrál haltenyésztők pár éve Norvégiából importáltak szardíniát, melyet a tonhalakon kívül a pingvinek is megettek. Tömeges pingvinpusztulás kezdődött: később kiderült, hogy egy génmódosított vírus szabadult el az importált áruból. Egy másik hasonló esetben a kontinensen több millió nyúl pusztult el, megint csak egy manipulált vírus következtében. Dél-Afrikából Dél-Amerikába „génpiszkált” vadméheket telepítettek a jobb hozam reményében, ezek pedig kiszorították az őshonos fajt, agresszívebbek lettek, mint természetes élőhelyükön.

-GMO AZ ASZTALRA:Szintén az USA-ban „Star-link”-botrányként híresült el az az eset, mely során a kizárólag takarmánykukoricaként engedélyezett génmódosított fajtát a farmerek véletlenül összekeverték a rendes gabonával. Így kerülhetett a génmódosított anyag számos amerikai áruházlánc termékébe, például burgonyapelyhekbe. Az elfogyasztást követően főleg kiskorúaknál hányás, hasmenés, bőrviszketés, gégeödéma és allergia jelentkezett, de az „illetékesek” az ok-okozati összefüggést mégsem találták bizonyítottnak! Pénz beszél…

-A génmódosított paradicsomot az amerikai engedélyező hatóság (FDA) pedig annak ellenére engedélyezte, hogy 20 nősténypatkány közül hétnél a boncolás gyomorvérzést állapított meg! A hatóság szerint ezt a jelenséget természetes anyagok okozták… Azóta a termék megbukott a piacon, szerencsére már nem forgalmazzák.

-VIZSGÁLAT:A termékek bevizsgáltatásáról: a génkezelt terményekkel kapcsolatos kutatásokat pont azok az óriásvállalatok fizetik, akik ezekből a termékekből profitálnak! A bizonyítás pedig nem könnyű dolog, hisz köztudott, hogy a mai emberi betegségek multifaktorosak – több tényező együttállása miatt következnek be. Így nehéz kiszűrni egy-egy tényezőt, de a génterhelés könnyen lehet az utolsó csepp az emberi szervezet poharában.

-GÉNEK HARCA:Mára tudjuk, hogy az egerekbe bevitt új gén az utódállat agyszövetében is kimutatható, a Bt-toxin maradványai immunhiányt okoznak, és hogy az USA-ban 1996 (körülbelül a génkezelt alapanyagokból készül élelmiszerek elterjedése) óta nagyban nőtt az allergiás, daganatos és bélrendszeri betegségek száma. Az összefüggéseket mégis kevesen látják, többek között azért, mert a mai oktatási rendszer már nem nevel átfogó világnézettel rendelkező személyeket, csak olyanokat, akik egy-egy részterülethez értenek: az „Egészt” képtelenek átlátni.

-RÉGIÓK:Kína határain belül engedte a génkezelt szóját, gyapotot és kukoricát. Mexikó szójaimportja mostanra 70%-ban az USA-ból származó génmódosított termény. Európában a spanyolok már kereskedelmi célú génkezelt termesztést folytatnak…

-CÍMKE:Hogy miben lehet bízni? Abban nem, hogy az élelmiszerekre ráírják: „garantáltan génkezelés-mentes”. Ugyan kötelező feltüntetni, ha egy termék összetevője génmódosított, de csak ha előfordulása 0,9%-nál nagyobb az áruban. Azt viszont nem kell jelezni, ha az élelmiszerhez felhasznált hús vagy tojás „eredeti tulajdonosa”, az állat génkezelt takarmányt fogyasztott…

-SZABÁLYOZÁS:A megoldás a szabályozás szintjén is adott: a világon egyre több régió nyilvánítja magát „GMO-mentes övezetté”. A génkezelt termények szabadföldi kísérletei továbbra is nemzeti hatáskörben vannak, azaz egy állam nyugodtan megtilthatja az ilyen technikák próbálgatását, még az EU-n belül is. A kereskedelmi célú termelés ugyanígy engedélyköteles, a feltételeket pedig az adott ország írja ki. Lehetőleg olyanokat, melyeknek képtelenség megfelelni… A mai jogszabályok alapján pedig lehetséges, hogy egy állam bizonyítási eljárások nélkül, pusztán elővigyázatosságból lezárja határait a génmódosított termények előtt! Ha valamikor, most kellene élni e jogunkkal!

-ÉLELMISZERVÁLSÁG-USA: Az élelmiszerválság egyik legfontosabb oka maga az Egyesült Államok, amely a gabona – különösen a kukorica – világpiacát döntő módon meghatározza, és a genetikailag módosított fajtáinak erőszakos terjesztése. Az USA kukorica- és szójaövezete (az ún. Corn Belt) a világ egyik leginkább termékeny területe, ám sikerült teljes mértékben elszennyezniük a GMO-kal, a génpiszkált fajtákkal. A terményeiket így már nem tudják eladni a világpiacon, mert mérhető kereslet nem mutatható ki a genetikailag módosított élelmiszerek és alapanyagaik iránt. Ezért találták ki, hogy a kukoricafeleslegből bioetanolt állítanak elő, amivel kivonják a piacról a szennyezett terményeket… Leginkább erről szól az egész iparág.

-GYŐZELEM! Működik Magyarországon egy GMO-kerekasztal, amely azért küzd, hogy hazánk kockázatos génmódosított terményektől mentes legyen. Európában, ha egy fajta felkerül az Európai Fajtajegyzékre, úgy minden tagország köteles beengedni saját piacára. Szerencsére azonban van egy védzáradék-lehetőség, amit mi is kihasználunk. Ez azt mondja ki, hogy ha egy fajtával kapcsolatban megalapozott aggályok merülnek fel, akkor időlegesen az országon kívül lehet tartani, egészen addig, amíg a kivizsgálás folyik. Magyarország 2005 februárjában az egyetlen, Fajtajegyzékben szereplő MON 810 jelű génmódosított kukorica-fajtakörrel szemben moratóriumot rendelt el előzetes környezetvédelmi vizsgálatokra és a magyar természetvédelmi törvényre hivatkozva. Ez a fajtakör ugyanis olyan mérget termel, amely a pollennel elterjedhet – Amerikában éppen ez történt. Ráadásul Magyarországon a kukoricamoly, ami ellen a fajtát kifejlesztették, nem is jelent veszélyt. Viszont annyi méreganyagot termel, mintha egy hektár szántóföldet évente 1500-szor permeteznénk!

-A panaszokkal és a mentességekkel az EU Élelmiszerbiztonsági Hivatalának GM-panelje foglalkozik, ahol éppen azon multinacionális cégek megbízottjai ülnek, akik a génmódosított fajtákat kifejlesztették. Ezek a Monsanto, a Syngenta, a Pioneer és a Bayer. Nem véletlen tehát, hogy ebben a GM-panelben megalapozatlannak minősítették Magyarország beadványát, így eljárás indult Brüsszelben. Csakhogy a Miniszterek Tanácsa előtt 2007-ben már megvolt a kétharmados támogatottságunk ahhoz, hogy ne erőltethessék ránk a mérgező fajtát.

-HAZAI SIKER: Itthon sem tétlenkedtek: időközben a magyar parlamentben sikerült egy olyan országgyűlési határozatot keresztülvinni, amely elutasítja a kockázatos génmódosított fajták kivizsgálás nélküli meghonosítását. Ezt segíti az új géntechnológiai törvény is, ami igen szigorú, alig teljesíthető feltételekkelteszi csak lehetővé a génmanipulált növények termesztését.

-Magyarul legyőztük a WTO-t. Tanulság: csak akkor veszítünk, ha elhisszük, hogy úgysem tudjuk befolyásolni a dolgok menetét! Igenis van esélyünk az életünk jobbra fordítására, hiszen kezünkben vannak a fenti eredmények, továbbá fel vagyunk készülve minden további támadásra. A világválság pedig eközben megingatja az ultraliberális piacgazdaságba vetett vakhitet, így már lehet beszélni arról, hogy biztosítsuk élelmiszer-önrendelkezésünket. Ennek értelmében ki kell venni az élelmiszert az áruk és a földet a tőke szabad áramlása kategóriájából. Ezek után, ha a föld és az élelmiszer kimondva is nemzetbiztonsági kérdéssé válik, újratárgyalható az EU-feltételrendszer is, önrendelkezésünk és szuverenitásunk e két meghatározó eleme – a föld és az élelmiszer – pedig újra saját kézbe kerülhet.

 

ADALÉKOK:

MŰTRÁGYA:-Katasztrofális történelmi példa a műtrágya használata. A „Senki sem fog éhezni!” és az „Amerika így lesz földi paradicsom” jelszavaival óriási termékmennyiséget tudtak előállítani, olyan földeken is, melyekről sohasem gondolták volna, hogy termelésbe vonhatók lesznek. Időközben, a hihetetlen termelési növekedési „kényszer” terhe alatt sajnos a fajtanemesítést is új irányba vitték: olyanokat kellett előállítani, melyek bővebb termést adnak. Ez egy idő után már csak úgy ment, hogy „túlspecializált”, betegségekre érzékenyebb fajtákat állítottak csatasorba, majd újabb és újabb permetező szereket, mérgeket találtak ki hozzájuk. Csakhogy a DDT és a további szerek azt is elpusztítják, aki megalkotta, nem csak a kártevőket… A növényvédő ipar szerei mára olyan erősek, hogy abba szó szerint a bálnák is belepusztultak. Olyan mérgek, mely nem bomlanak el, hanem a táplálkozási láncon keresztül felhalmozódnak. Végül – nagy nehezen – sikerült betiltani egy párat. Csakhogy mára a növénytermesztésben használt fajták nagy része olyan érzékeny, hogy permetező szerek nélkül életképtelenek! Ahelyett, hogy visszatérnénk a természetet nem kizsákmányoló termelési módokhoz és a klasszikus nemesítéshez, kitalálták nekünk a génmódosítást…

-ÁLLATTENYÉSZTÉS: is hasonló pályára állt: teljesen elszakadt a természettől. A ferde szemléletű nemesítések következtében óriásira duzzadt az állatgyógyszerek ipara is. Az állattartás ma már nélkülözi a természetes környezetet, mert az „nem lenne gazdaságos”. A nagyüzemi állattartás ma sok helyen azt jelenti, hogy az állatok nem csak ennivalót kapnak, hanem serkentő szereket. Ezek gyors növekedést és súlygyarapodást tesznek lehetővé. Csakhogy kimutatható, hogy a megevett húson keresztül az emberre is hasonló hatást gyakorol.

 

-CSŐD:Elképesztő nagyságú pénzeszközöket, adóból befolyt összegeket fordítanak a becsődölt bankok, a bankrendszer fenntartására. Tehát lélegeztető gépre tették az eddigi rendszert tovább élése érdekében. Nem látok érdemi változtatást a rendszer átalakítására, csak felszínit, tüneti kezelést. A mai pénzügyi rendszer tovább élése a gazdaságiét is jelenti. A génmódosításét is. Úgy érzik: megerősödve folytathatják a még le nem tarolt területek meghódítását.

  

GLOBALIZÁCIÓ-LOKALIZÁCIÓ

Falu-város ellentét                                                       Együttműködés

Hosszú szállítási utak, környezetszennyezés                  Rövid, környezetbarát szállítás

Élelmiszeripar: export-import                           Helyi ellátás, CSA

Kevés piaci szereplő                                                   Kisvállalkozások

Falu elnéptelenedése                                                   Fejlődő falvak

Monokultúrák                                                             Biológiai sokszínűség

Tömeges vegyszerezés                                    Organikus, fenntartható mezőgazdaság

Géntechnika                                                                Ősi, átörökített tudás és tapasztalatok

Feldolgozott élelmiszer, adalékanyagok                       Friss élelem

Hipermarketek, bóvli, szemét                          Kiskereskedők, helyi piacok

Specializált tudás                                                         Holisztikus világnézet

Reklámmal felkeltett kereslet                                       Valós igények

Monokultúrák                                                             Helyi sajátosságok

Függőség                                                                    Önvédelem, önépítés

Az ember fogyasztó                                                    Az ember polgár!

 

Kötelező (vastaggal szedve) és ajánlott (dőlttel szedve) irodalom:

-dr. Csath Magdolna művei

-dr. Bogár László művei

-Síklaky István: Létbiztonság és harmónia

-dr. Tanka Endre kötetei

-Z. Kárpát Dániel: EU-tanázia, Háborúk a vízért, A Demokrácia halála, Gének Harca, A Civilizáció romjai

-Karpatia havilap

HA LEHET, EMELJÜK KI ŐKET, ADJUK MEG A SZERZŐKNEK EZT AZ ESÉLYT!

Forrás: Kocsis József Tanár Úr, Borsod megyei tagozat