Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A 900 palesztin halott harmada gyermek

2009.01.12

 

A harmadik szakaszához közelít a gázai offenzíva. Izraeli források szerint a katonák hamarosan benyomulnak a városokba is, hogy célzott akciókat hajtsanak végre a feltételezett Hamász-célpontok ellen. Az iszlamista szervezet továbbra is rakétákkal lövi a dél-izraeli városokat.

Mostanáig az ostrom palesztin áldozatainak száma meghaladta a 900-at, közülük csaknem 300 gyermek. A sebesültek száma elérte a négyezret. A palesztinok támadásaiban 13 izraeli halt meg.

Az izraeli harci gépek több mint egy tucat gázai célpontra mértek csapást éjszaka. Állításuk szerint a Hamász harcosainak otthonaiban lévő fegyverraktárakat valamint a Gázai övezetet Egyiptommal összekötő csempészalagutakat támadták.

Közben helyi híradások arról számoltak be, hogy Izrael közel ezer újabb katonáját irányította az ostromlott övezetbe. Ez arra enged következtetni, hogy hamarosan megkezdődhet a háború harmadik szakasza, amelyre Izrael szórólapokon korábban figyelmeztette a palesztin lakosságot. Ennek keretében az izraeli katonák már a városokba is benyomulnak, és konkrét célpontokat támadva, házról házra vívnak harcot a Hamász fegyvereseivel.

A siker azonban távlatinak tűnik. Az izraeli erők egyelőre legfontosabb céljukat, a Dél-Izrael elleni rakétatámadások leállítását sem tudták elérni. Vasárnap éjszaka több, mint 20 Hamász-rakéta csapódott be a határközeli városok körül, hétfő reggel pedig az Iszlám Dzsihád fegyveresei lőtték ki rakétáikat. Ezekben a támadásokban azonban senki sem sérült meg.

A háború ráadásul az előzetes várakozásokkal ellentétben a Hamász népszerűségét sem ingatták meg. A gázaiak a zsidó államot okolják a pusztításért.

Ehud Olmert azonban egyelőre optimista. Az izraeli kormányfő szerint csapataik közel járnak céljaik megvalósításához. Azt azonban nem árulta el, mikorra tervezik a hadműveletek befejezését.

Tartalékos erőket vet be Izrael

Izrael megkezdte a tartalékos erők bevonását a Gázai övezeti hadműveletekbe. A zsidó állam kormánya egy hete rendelte el a több tízezer tartalékos mozgósítását. Többségüket az északi határ térségébe és a Jordán folyó nyugati partjára vezénylik.

Az izraeli szárazföldi alakulatok vasárnap este behatoltak Gázavárosba, ahol heves harcot vívnak a palesztin fegyveresekkel. Ehud Olmert miniszterelnök szerint Izrael közeledik céljai eléréséhez, de türelmet kért a nagyvilágtól. Gázában tegnap majdnem negyven civil halt meg, a 2 hete tartó offenzíva már közel kilencszáz palesztin és 13 izraeli áldozatot követelt.


*** www.nemzetihirhalo.hu **

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.