Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Jobbiktól tartanak a nagy pártok

2009.01.13

Az alacsony részvétel ellenére elégedettek a pártok elért eredményükkel, leszámítva talán a Magyar Kommunista Munkáspártot, amelynek csupán 63 szavazatot sikerült begyűjtene.

A Fidesz és az MSZP is optimista a második forduló előtt, a Humanista Párt pedig meg szeretné duplázni a szavazatait. A Jobbik úgy érzi, a voksolás megmutatta az embereknek: nem elveszett szavazat, ha a jelöltjük neve mellé teszik az ikszet a választók. Az SZDSZ pedig éppen emiatt aggódik.

A Fidesz szerint a változásra szavaztak

A vasárnapi ferencvárosi időközi országgyűlési választás eredményei azt mutatják, hogy a magyar emberek többsége változást akar, amellyel a Fideszt szeretnék megbízni - közölte Bácskai János, a Fidesz ferencvárosi képviselőjelöltje. A politikus szerint a választópolgárok szavazataikkal azt üzenték, hogy 2009 legyen a változás éve.

Mint kifejtette: az eredmények egyértelműen jelzik azt is, hogy a kormány képtelen kezelni a válságot, hiszen az emberek határozottan nemet mondtak a kormány brutális megszorító politikájára. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint a vasárnapi választás eredménye fölényes Fidesz-győzelem.

A képviselőjelölt megköszönte a polgároknak, hogy a vasárnapi rendkívüli hideg és a minden előkészítés nélküli szmogriadó ellenére éltek alkotmányos jogukkal, és szavaztak.

Az MSZP szerint a szélsőjobb tud mozgósítani

Az MSZP szerint az alacsony részvétellel a nemtetszésüket fejezték ki a ferencvárosi választópolgárok az ajánlószelvény-gyűjtéssel kapcsolatos botrány miatt - mondta Burány Sándor, az MSZP fővárosi elnöke az időközi országgyűlésiképviselő-választás első fordulóját értékelve.

Burány Sándor nem értett egyet azzal a felvetéssel, hogy a kormányzati politikával való elégedetlenséget fejezheti ki az, hogy az MSZP jelöltjére, Básághi Tamásra jóval kevesebben szavaztak, mint a Fideszére. Úgy vélte, az alacsony részvétel miatt összehasonlíthatatlanok az arányok.

Burány Sándor szerint az előzetes eredményekből az látszik, hogy elsősorban a radikális és a szélsőjobboldali szavazók tartották ezt a választást fontosnak, ennek tudható be a Jobbik harmadik helye. A szocialisták budapesti vezetője megköszönte azok részvételét és szavazatát, akik Bánsághi Tamásra voksoltak, és arra kérte őket, hogy a második fordulóban is támogassák az MSZP jelöltjét.

Arra a kérdésre, mire számít a szocialista párt a második fordulóban, Burány Sándor közölte, azt remélik, hogy a következő két hétben a kampány megtisztul a nemtelen eszközöktől és a jelöltekről, a programokról dönthetnek a választók. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy akár a második forduló is érvénytelen lehet, hiszen ott is van 25 százalékos érvényességi küszöb.

Az SZDSZ a Jobbik miatt aggódik

A politikusokat és a sajtót erősen foglalkoztatta az időközi választás, de a szavazókat kevésbé - reagált John Emese arra, hogy érvénytelen lett a ferencvárosi időközi országgyűlésiképviselő-választás első fordulója. John Emese véleménye szerint az alacsony részvétel és a választások körül kialakult helyzet ellenére az SZDSZ a közvélemény-kutatások eredményeinél jobban szerepelt.

Az SZDSZ jelöltje hozzátette: a nagyon alacsony részvétel mellett az időközi választáson megerősödött a szélsőséges párt. John Emese kijelentette, hogy az eredményből minden demokratikus pártnak, így az SZDSZ-nek is le kell vonnia a tanulságokat, és a szabad demokrata szavazók számára az az üzenet, hogy ilyenkor nem lehet otthon maradni.

A Jobbik elégedett

Szegedi Csanád, a Jobbik ferencvárosi jelöltje a FigyelőNetnek jelezte: elégedettek azzal, hogy a párt a harmadik helyen végzett. Így ugyanis a második fordulóban nyilvánvaló, hogy nem elveszett szavazat, ha valaki rájuk voksol.

A politikus az alacsony részvételt azzal indokolta, hogy az emberek apolitikussá váltak, ráadásul a nagy pártok elvesztették mozgósítási képességüket. „Voltak olyan szavazókörök, ahol az MSZP-t is megvertük” – emelte ki Szegedi Csanád. Hozzátette: a pártnak még komoly tartalékai vannak a IX. kerületben. Véleménye szerint az eredményre kihatással voltak a botrányok.

„Az emberek látják, hogy azok a pártok nem mondanak igazat, míg a Jobbik érintetlen volt” – fogalmazott Szegedi Csanád, felvetve, hogy a Munkáspárt hogyan gyűjthetett össze 750 ajánlószelvényt a kampányban, ha a választáson utána mindössze 63-an adták rá a szavazatukat. Lapunk kérdésére, hogy a Jobbik sem „hozta” a 750 szavazót, a Jobbik jelöltje úgy reagált, hogy ő arányaiban tudta teljesíteni a vállalást.

A kommunista jelölt szerint a nagy pártok a hibásak

Paulik Péter szerint a két nagy párt vetélkedésének és az általuk gerjesztett feszültségnek köszönhető, hogy érvénytelen lett a ferencvárosi időközi országgyűlésiképviselő-választás.

A Magyar Kommunista Munkáspárt jelöltje, aki 63 voksot kapott (ezzel a szavazatok 0,78 százalékát szerezte meg) azt mondta, az eredmény az ország megosztottságát tükrözi és az emberek nem látják a kiutat.

A Humanista Párt optimista

Várady Tibor szerint a Humanista Pártra szavazó emberek hangja erősödni fog a második fordulóban, és megduplázzák az eredményt. A párt jelöltje azt mondta, gratulálnak a ferencvárosiaknak, hogy feltörték a jeget, és a párt 3,68 százalékot ért el. Ez nagyon biztató eredmény – közölte. Várady úgy látja, többen vannak, akik valódi demokráciát, békét, ingyenes, illetve minőségi oktatást és egészségügyet akarnak.

Véleménye szerint az alacsony részvétel bebizonyította, hogy az emberek többségének elege van a jelenlegi politikából. „A kiábrándultakhoz szólunk, megmutatjuk, hogy nem csak a korrupt parlamenti pártok és a szélsőjobboldal között lehet választani, van humanista alternatíva is” – fogalmazott a képviselőjelölt.

Összesen 8005-en szavaztak

Valamennyi (37) szavazókör összesítése után a legtöbb szavazatot, 4697-et Bácskai János, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta. Második az MSZP jelöltje, Bánsághi Tamás lett 1850 szavazattal, míg a harmadik a Jobbik jelöltje, Szegedi Csanád 681 vokssal.

Negyedik lett az SZDSZ jelöltje, John Emese 419 szavazattal, ötödik Várady Tibor, a Humanista Párt aspiránsa 295 vokssal, míg Paulik Péter, a Magyar Kommunista Munkáspárt jelöltje 63 szavazatot kapott. A második fordulót január 25-én rendezik meg.

Forrás: fn.hu

-VJ-