Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szabolcsi cigányvezetők és a Jobbik Vaján tárgyaltak

2008.12.09

"Vona Gábor nem a patás ördög." A szabolcsi cigányvezetők és a Jobbik Vaján tárgyaltak

Kép

Tapintható feszültség előzte meg azt a kerekasztal beszélgetést, amelyen első alkalommal ültek le egymással tárgyalni a cigányság vezetői, illetve a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület tagjai.

Az egyedülálló fórumot Tisza Sándor, Vaja polgármestere és Balogh Gyula, volt országgyűlési képviselő, jelenlegi vállalkozó szervezte. Az izgalmas tanácskozás súlyát az növelte, hogy Vona Gábor, a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület elnöke is részt vett a fórumon.

A kerekasztal beszélgetésen a cigányság vezetői mellett a környező települések polgármesterei, és a Jobbik, illetve Magyar Gárda Egyesület több tagja is helyet foglalt. A tanácskozást, közel harminc fő előtt Tisza Sándor nyitotta meg, aki kijelentette, hogy annak ellenére, hogy Vaja esetében nem lehet cigánykérdésről beszélni,

Rákóczitanyán már jelentkeztek feszültségek. Mindez azóta figyelhető meg, amióta Borsodból problémás cigány családok települtek be. Mindemellett Vaja a nyugalom szigete - mondta Tisza Sándor. Ezután Vona Gábor kapta meg a szót, aki kijelentette - A cigányságnak két fő ellensége van: a politikai hatalom és a saját vezetése. Vona szerint a politika részéről démonizálás folyik a Jobbik és a Magyar Gárda ellen, mivel ők megpróbálnak megoldást találni a cigánykérdésre.

A cigány vezetők kapcsán pedig kijelentette, hogy szükség lenne a cigányság felől is egyfajta rendszerváltozásra, mivel a vezetés a saját érdekei szerint használja fel a cigány társadalmat. A Jobbik elnöke szerint kézzelfogható lépésekre lenne szükség.

A segélyért dolgozzon meg mindenki - jelentette ki Vona Gábor. Véleménye szerint a segélyek egy részének jegyben való kibocsájtása és a harmadik gyermek után már adókedvezmény formájában folyósított családi pótlék megoldást jelentene a jelenleg is folyó "porontybizniszre". A különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságok esetében a Jobbik elnöke szerint "a halálbüntetés visszavezetése jelenthetne valódi visszatartó erőt".

A cigányságot képviselő Varga István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke és Csorba Csabáné, Baktalórántháza Kisebbségi Önkormányzatának elnöke közösen hangsúlyozta, hogy a romák helyzete nagyon nehéz és elszomorító, de a feszültségeket minden esetben helyi szinten kellene megoldani. Mindketten kifejezték, hogy a Jobbik elnöke által elmondottakkal sok mindenben egyetértenek, és hogy szívesen látnák a politikust a jövő év elején tartandó megyei vezetői ülésükön a tárgyalás folytatására.

A két képviselő egybehangzó véleménye szerint a cigányság fél a Gárdától és a Jobbiktól. Külön szóba kerültek a romákat ért atrocitások, amelyek megszűnésében reménykednek a cigányság vezetői. "Baktán tőlem kérdezték, hogy most minket is fel fognak gyújtani?" - mesélte Csorba Csabáné.

Balogh Gyula a házigazda jogán ezután megkérdezte a megjelent cigányvezetőket: félelmetesnek tartják-e azt a Vona Gábort, akit a média már szinte "patás ördögnek" állít be. Csorba Csabáné elmondta: számára kellemes meglepetés a beszélgetés, és a jövőben mindenhol elmeséli, hogy mit tapasztalt a vajai értekezleten.

Gyüre Csaba, a Jobbik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei testületének elnöke ezzel kapcsolatban kijelentette: "A problémák abból adódnak, hogy nem beszélünk egymással. A politika és a média holmi rettegni való dolognak állítja be a Gárdát és a Jobbikot, az emberek pedig, elhiszik mindezt."

A kerekasztal beszélgetés végén a felek úgy értékelték a napot, hogy bár Magyarország ma közel van a polgárháborús helyzethez, de a kölcsönös párbeszéd lehet a megoldás arra, hogy ezt elkerülhessük. "A háború háborút, a pofonok pofonokat szítanak, de most ne hagyjuk ezt" - összegezte Balogh Gyula.

szon.hu - barikád.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.