Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


John Emese az őt lebuktató HírTV-t kritizálja blogjában, a Jobbik visszalépésre szólítja fel az SZDSZ jelöltjét

2008.12.29

John Emese az őt lebuktató HírTV-t kritizálja blogjában, a Jobbik visszalépésre szólítja fel az SZDSZ jelöltjét

 

Kép

John Emese visszalépését és a kerületi SZDSZ elnök, Janás Ferenc lemondását követeli a Jobbik a választási csalás gyanúja miatt. Novák Előd a ferencvárosi választási bizottság jobbikos delegáltja erkölcsileg elfogadhatatlannak nevezte a liberálisok kampánymódszerét. Janás interjút ígért a hírTV-nek, amit a kérdéseket látva visszamondott.

Novák Előd kezdeményezni fogja, hogy a bizottság tegyen büntetőfeljelentést a Magyar Nemzet birtokába jutott amatőr felvételek miatt, amelyeken Janás Ferenc nem riadt vissza a kopogtatócédulák meghamisításától. A liberális politikus csak azt kéri számon az üres kopogtatócédulákat leadó aktivistán, hogy miért nem hozta el az értesítőket is, amelyeken a választópolgár adatai szerepelnek, hiszen csak azzal együtt lehet biztonságosan aláhamisítani az ajánlószelvényeket. Novák Előd felszólította Janás Ferencet, a liberálisok delegáltját, hogy azonnal mondjon le választási bizottsági tagságáról.

Mégsem nyilatkozott

Janás Ferenc bár először interjút ígért a Hír Televíziónak, ám a kérdéseket látva mégsem nyilatkozott. A kerületi elnök szombaton közleményben tagadta a csalást és azt állítja: pártját többször is megkeresték, magukat önkéntesnek kiadó csalók, ami miatt bejelentést tettek a választási bizottságnál. A Magyar Nemzet birtokába jutott rejtett kamerás felvételekről azt írta, csak azért beszélgetett a fiatalemberrel, mert meg akarta tudni, ki küldte. Azt viszont nem említi közleményében, hogy mi lett a feltört postaládából származó ajánlószelvényekkel és miért beszélt arról, hogy majd ő „bűnös módon” aláhamisítja az aláírásokat.

„Régi reflexek”

A ferencvárosi Fidesz-jelölt, Bácskai János szerint megdöbbentő, hogy a kampányban az MDF után újabb parlamenti párt esetében merült fel választási csalás gyanúja. Bácskai János elkeserítőnek tartja, ha bizonyos pártok a régi reflexek szerint trükkökkel, hazugságokkal próbálnak a politikai palettán maradni.

A ferencvárosi Humanista Párt vezetői nem lepődtek meg azon, hogy az MDF, a Magyar Szociális Zöldpárt és a MIÉP kopogtatócédula hamisításba keveredett. Várady Tibor szerint ugyanis ajánlószelvény gyűjtés közben nem, vagy alig találkoztak az említett három párt aktivistáival. A szabad demokraták ferencvárosi botrányát a rendőrséggel vizsgáltatnák ki.

 
 

(hírTV)

Az SZDSZ jelöltje, John Emese mindeközben a HírTV oknyomozási módszereit kritizálja blogjában, tagadva a csalást, melyet a felvételek egyértelműen bizonyítanak. A blogbejegyzés itt olvasható:

December 27-én reggel, még karácsonyi hangulatban ébredtem. Folytatódik a rokonvárás. És a gyermekvárás. Olyan igazi, napfelkeltés, vidám napnak indult... azután csörgött a telefon és hívott egy politikus barátom. Kérdezte, olvastam-e ma már MN-t vagy látom-e a Hír TV-t? (Bevallom, ritkán szoktam nézni... Egyébként egyike vagyok azon liberális politikusoknak, aki ellenérzéseit félretéve szokott interjút adni ennek a médiumnak.)

Néha azok is alul tudják múlni magukat, akiktől az ember már nem vár sokat. Történt ugyanis, hogy a fent említett sajtó orgánum a Magyar Nemzet információira hivatkozva, közölt egy „tényfeltáró riportot", amelyben választási csalással vádolják Janás Ferit, a kampányfőnökömet. Nézzük akkor, hogy működik az „oknyomozás" Hír TV- és Magyar Nemzet-módra. Illetve a választási „csalás" SZDSZ-módra.

Emberünk, akinek nyilvánvalóan semmiféle köze nincsen pártpolitikához, rejtett kamerával besétál Ferihez, hogy kopogtatócédulákat adna el neki. Feri elbeszélget vele, de közli, hogy nem hajlandó cédulákat vásárolni, ráadásul az üres cetlik használhatatlanok és értéktelenek is. (Vajon ugyanazokat a felvételeket láttuk? Mi ugyanis azt halljuk, "Feri" azért nem veszi meg a cédulákat, mert hiányolja azok mellől az értesítőket, melyek segítségével neveket, aláírásokat tudna hamisítani a szerk) Az eset után haladéktalanul bejelenti a kerülethez tartozó választási bizottságnak, hogy megpróbálták törvénytelen eszközök használatára bírni. (Ja, persze ekkora, már leadtuk a céduláinkat!!!) (Akkor vajon miért mondja "Feri" a felvételen, hogy örült volna, ha értesítőket is kap a cédulák mellé, mert az "megdobta volna a dolgot"? Tán a pártirodát szerették volna kitapétázni? - a szerk.)

Bekerül a felvétel a Hír Televízió stúdiójába. Gondosan (és jól láthatóan) megvágják, hogy Ferinek csak azon mondatai maradjanak a felvételen, amiken azt magyarázza, hogy ezek az üres cédulák értéktelenek. Letagadják azt, hogy az eset után kampányfőnököm azonnal bejelentést tett, sőt, a választási bizottság tárgyalta is a történteket. Előszednek egy srácot, akinek a hangját eltorzítják, az arcát pedig nem mutatják – hát igen, a személyiségi jogok védelme –, hadd idézze a riport a szép emlékű Kék Fény hangulatát. Az pedig elég a "csalás- gyanú" jelzőjéhez, hogy az összeállításban elhangzik a kopogtatócédula és a vásárlás szó. Kár, hogy a csaló álaktivista és nem Janás Feri szájából. (Az övéből sajnálkozás hangzik el, no meg a hamisítás... - a szerk.)

Hát lássuk be, ez azért nem egy Pulitzer-díjas oknyomozás. (Mint ahogy ez a bejegyzés sem egy jól sikerült magyarázkodás... - a szerk.)

Persze az egészben az a szomorú, hogy a Hír TV-t egyáltalán nem érdekli: nem történt csalás. Az sem érdekli, hogy a felvételéből éppen az derül ki: Janás Ferenc nem vásárolt kopogtatócédulát. Nem érdekli, hogy azonnali bejelentés érkezett a választási bizottsághoz. Egy valami érdekli: hogy engem és csapatomat befeketítse, még azon az áron is, hogy közben hülyét csinálnak magukból.

Liberálisként nem tartom jó ötletnek, hogy bárki is megmondja egy médiumnak, mit csináljon, de remélem, legközelebb arra használják az energiájukat, amire való. Hogy nem maguk kreálnak nem létező csalási ügyekből gyanús felvételeket, hanem valódi csalásokat lepleznek le. Erre ugyanis valóban szükség lenne. Ehhez kívánok sok szerencsét nekik. No, meg egy sokkal sikeresebb, valódi oknyomozó riportokban gazdagabb új esztendőt.

johnforferencvaros.blog.hu

barikád.hu