Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kapát, kaszát ragadtak a rakamazi cigányok plakátok miatt

2009.01.04

Kapát, kaszát ragadtak a rakamazi cigányok plakátok miatt

Hogyan érhetjük el, hogy egy településen megfelelő legyen a rendőri jelenlét?

 

Megerősítették a rendőri jelenlétet a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rakamazon, miután cigányellenes plakátok jelentek meg pénteken a településen.

Cigányságot fenyegető plakátokat helyezett el valaki pénteken Rakamazon a Magyar Gárda nevében - közölte vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, amely jelezte, hogy vizsgálatot indított az ügyben. A közleményből kiderül az is, hogy a plakátok miatt szombat este "helyi cigányok több tucatnyian - néhányan kapákkal, kaszákkal és más szerszámokkal felfegyverkezve - gyülekezni kezdtek". A rendőrség ennek nyomán fokozott ellenőrzéseket vezetett be a kisvárosban és környékén.

A szombat esti spontán demonstrációt nem oszlatta könnygázzal a rendőrség, egy embert előállítottak, mert szamurájkardot találtak nála, a többiek meg nyugodtan hazamentek. A rendőrök azóta is "fokozott jelenléttel biztosítják Rakamazon a köznyugalmat" - fogalmaz a megyei főkapitányság.

Az nem derül ki a közleményből, hogy a Magyar Gárdának valóban köze lehetett-e a plakátokhoz. A Rakamazon történt szombat esti események előtt, a Magyar Gárda Mozgalom Esze Tamás zászlóalj megyei kapitánya, Seres Tamás megdöbbenve áll. Nyilatkozatot még nem adtak ki az esti eseményről, de az biztos, hogy felvonulást nem terveztek Rakamazon, így valaki visszaélhetett a Magyar Gárda névvel, ami súlyos provokáció. A Magyar Gárda Mozgalom Szabolcs fejedelem zászlóalja is tiltakozik a nyilvánvaló provokáció miatt.

Az eddig ismeretlenek által felragasztott plakátokon a következő szöveg volt olvasható: "A Magyar Gárda hamarosan Rakamazon is felvonul, de ez nem a szokványos felvonulás lesz, hanem attól egy kicsit több. Pusztulni fogtok rohadt büdös cigányok. Rettegjetek, féljetek, mert hamarosan jövünk!"

Balogh Albert,a Megyei Közgyűlés tagja, rakamazi lakos így fogalmaz: "Most nyugalom, van a városban, de úgy járok házról – házra, hogy megnyugtassam az itt élő közel 1000 romát."

Mint olvasható a békés cigányság fölfegyverkezve spontán demonstrált. Ha a hazafiak fegyvertelenül de előre nem bejelentetten gyülekeztek volna békés szándékkal akkor nagy valószínűség szerint könnygázzal köszöntötte volna őket az ÁVH. Mert ugye egy fölfegyverkezett csoport csak úgy spontán gyülekezhet, főleg ha cigányokból áll. De egy fölfegyverkezett csoportot nehezen lehet békésnek nevezni. Vagy netalán a fegyvereket azért vették tudatosan munkát ritkán tapasztalt kezükbe, hogy ezzel is a békesség látszatát keltsék?

(origo, szon.hu nyomán Szent Korona Rádió)