Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyar Gárda Egyesület elleni per negyedik fordulója

2008.12.15

Commedia dell'arte IV. - a Magyar Gárda Egyesület elleni per negyedik fordulója - percről percre

 

Reggel 8.30-kor kezdetét vette a Magyar Gárda Egyesület feloszlatására kezdeményezett per negyedik tárgyalási napja. A Magyar Gárda Egyesület és a tíz alapító tag által életre hívott Magyar Gárda Mozgalom másfél éves története bizony eseménydúsabb és fordulatosabb, mint egy brazil szappanopera. A Magyar Gárdát már megalakulása előtt élesen támadta mind a honi, mind a (magyarországi forrásokból táplálkozó) nemzetközi sajtó. A Gárda szeptemberben átélte eddigi legnagyobb válságát, Dósa István főkapitány lemondott, s lemondásával egyidőben országos lejárató kampányba kezdett a Jobbik ellen. A vele szimpatizáló gárdisták „Őrzők” néven saját szervezetet alakítottak. Az eredeti célok mentén és az Egyesülettel való együttműködés mellett hitet tevő gárdisták új főkapitányt választottak Kiss Róbert, egykori Pest megyei kapitány személyében, s töretlenül folytatják tevékenységüket. Az Egyesület elleni per ma a negyedik felvonásához érkezett. Az eseményekről percről percre tájékoztatjuk olvasóinkat.

A Markó utca és a környező utcák ismét minden oldalról le vannak kordonozva, óriási a rendőri készültség, mert a Száva Vince által vezetett szervezet, a Magyarországi Kisebbségek Pártja tüntetést jelentett be a tárgyalás idejére a helyszín közelébe.

19.20 A stopperórát ennél az időpontnál állította meg a bíró mára. A tárgyalás berekesztése épp időszerű is volt, mert többen elbóbiskoltak már a teremben. Pataki Árpád zárásképpen közölte, hogy holnap döntést kíván hozni a bíróság.
Kedden valószínűleg mégis meghallgatják a fővédnöki testület egyik tagját, valamennyit megnéznek a szeptember 14-i kapitányi értekezleten készült videóból, s elemzik a ma benyújtott iratokat.
Folytatás tehát holnap reggel fél 9-kor!

18.50 Száva Vince nem intézett kérdést Kiss Róberthez, hanem nekiállt monologizálni többek között arról, hogy a cigányok mennyire félnek a Gárda felvonulásainak idején. A nap végére egyre türelmetlenebb Pataki Árpád bíró többször figyelmeztette, hogy vagy kérdést tesz fel, vagy csendben marad, ennek ellenére Száva folyamatosan magyarázott. A végén majdnem összekapott a bíróval. Mindenki elkészült az erejével mára.

18.30 Egri Oszkár, a Mazsihisz jogi képviselője kérdést intézett Kiss Róberthez: Van-e kapcsolata a rendőrséggel, a rendőri vezetőkkel? Morvai Krisztina közbeszólt: - Hogyne. Ki szokták lőni a szemünket.
Általános derültség a teremben.

17.21 Kiss Róbert meghallgatása folyik. A bíró a szeptember 14-i kapitányi értekezleten történtekről faggatja a Magyar Gárda Mozgalom országos főkapitányát.

17.02 Az ügyész kérte a bírót, hogy tekintse semmisnek Gaudi Tamásnak az eljárás felfüggesztését (mivel Vona Gábor feljelentést tett a videófelvétel jogosulatlan használata miatt) célzó kérelmét, s kérte, hogy Kiss Róbert és a három fővédnök meghallgatásától is tekintsen el Pataki Árpád bíró.
Pataki Árpád kijelentette, nem függeszti fel az eljárást, viszont a három védnököt, Wittner Máriát, Für Lajost és id. Hegedűs Lórántot nem kívánja meghallgatni. Csak Kiss Róbertet idézi be tanúként.

16.22 Dr. Gaudi több tucat írást, fotót adott át a bírónak, melyek a Magyar Gárda sokoldalú tevékenységét illusztrálják, s a Magyar Gárda Mozgalom által felvetett össztársadalmat érintő problémákat taglalják. Az ügyvéd a Gárda karitatív tevékenységét is bemutatta.

16.13 Azon olvasóink, akik egész nap követik tudósításunkat, valószínűleg hiányolják a cigány nézőközönség állapotáról szóló friss híreket. Nos, a teremben ülő tudósítónk szerint a délelőtt még "Auschwitzozó" és rasszistázó, a tárgyalótermet istállónak tekintő megélhetési állampolgárok így kora estére igencsak elfáradtak. Kókadtan ülnek, s legyezgetik magukat az egyre szűkebbé és büdösebbé váló teremben. Erőtlen beszólások, kényelmetlen feszengés jellemzi a valaha vidám csapatot. Kimenni nem mernek, hátha lemaradnak valamiről, de a benti "kötöttségeket" is egyre nehezebben bírják. Tetszettek volna otthon maradni...

15.39 Gaudi Nagy Tamás indítványozta Kiss Róbert főkapitány, Wittner Mária, Für Lajos és id. Hegedűs Lóránt tanúkénti meghallgatását. Utóbbi hármak alkotják a Magyar Gárda Mozgalom fővédnöki testületét. A Magyar Gárda Egyesület ügyvédje továbbá kéri a bíróságot, hogy nézzék meg a múlt heti, vajai Vona és cigányvezetők közötti tárgyalás videófelvételét.

15.26 Gaudi Nagy Tamás indítványozta, hogy ha be akarják mutatni a kapitányi értekezletről készült felvételt, mutassák be az egészet, mert úgy korrekt (8 órás az anyag - a szerk.). Vona Gábor kijelentette, hogy törvénysértőnek tartja a videó nyilvánosságra hozatalát, s bejelentette, hogy helyben feljelentést tesz magántitok megsértése miatt. Kiemelte, nem emlékszik már pontosan, hogy mit mondott szeptemberben, de áll a bizonyítási eljárás elé.
Gaudi Tamás Vona Gábor feljelentése miatt indítványozta az eljárás felfüggesztését.

15.10 Gaudi Nagy Tamás sajnálja, hogy az ügyészség egy jogtalanul és törvénysértő módon nyilvánosságra hozott felvételt akar bizonyítékként felhasználni, mely a Ptk.-ba és a Btk.-ba ütközik. Gaudi szerint Vona Gábornak kell eldöntenie, tesz-e jogi lépéseket az ügyben.

15.05 Varga Bálint ügyész szeretné, ha megnéznék a 2008. szeptember 14-i kapitányi értekezletről szóló videó tíz perces összefoglalóját. Ezt azonban csak zárt tárgyaláson lehetne megtenni, mert olyan személyek is szerepelnek a felvételeken, akik nem járultak hozzá a megjelenéshez. Kiss Endre hozzászólása szerint ez egy teljesen nyilvános anyag, amely az interneten fent van.
(Információink szerint a Dósa István nevével fémjelzett "Őrzők" úgy tették fel a netre a felvételt, hogy ahhoz sem az Egyesület tagjai, sem a velük egyet nem értő kapitányok nem járultak hozzá. Úgyhogy ezért akár még személyiségi jogi pert is indíthatnának az érintettek. - a szerk.)

14.40 A bíróság nagyon helyesen kizárta az eddigi beavatkozókat a további közreműködésből mind alperesi, mind felperesi oldalon, s az új beavatkozási kérelmeknek sem adott helyt. Tehát nem fontoskodik tovább "hivatalosan" sem az OCÖ, sem a Száva-féle MKP, sem a Mazsihisz, s nem szólhatnak hozzá a Gárda mellett sem magánszemélyek és szervezetek. Így talán némileg felgyorsul a tárgyalás tempója, mert fél 9-től háromnegyed 3-ig érdemben nem történt semmi olyan, amely a pert valamely irányba mozdította volna. A döntés még sajnos nem jogerős. A Mazsihisz és az OCÖ egyeztet a megbízóival, az MKP viszont azonnal fellebbezett. A döntés jogerőre emelkedéséig sajnos még jelen lehetnek, hozzászólhatnak az ügyhöz. Dr. Gaudi örömmel fogadta a felperesi részről történt kizárásokat, de elmondta, hogy az alperesi beavatkozók ügyében a résztvevőkre bízta a fellebbezés jogát.

13.49 Megy az adok-kapok: Hegedűs Loránt szerint sérti a magyar alkotmányt az ügyész kijelentése, miszerint minden bűnözés magyarbűnözés. Erre Száva Vince: nem a Magyar Gárda fogja eldönteni, van-e cigánybűnözés. (A többségi magyar társadalom szerint ez nem eldöntendő kérdés.) A bíró fél óra szünetet rendelt el.

13.41 Az OCÖ képviselője kijelentette, hogy meg kell állítani a Magyarországon zajló ámokfutást.
Erre ragálva Vona Gábor örömét fejezte ki, hogy ugyanarra gondolnak az OCÖ-taggal, s kijelentette, valóban meg kell állítani a korrupciót, gyurcsányizmust, kolompárizmust. A bíró figyelmeztette Vonát, hogy ne sértse meg az egyik felperesi beavatkozó (OCÖ) (köz)törvényes képviselőjét.

13.22 Száva Vince szeretettel köszöntötte a megjelenteket. (Ez már tényleg vicc.) Elmondása szerint ő tudja, hogy mit tett a Magyar Gárda Magyarországon (Akkor miért akarja feloszlattatni? - a szerk.) Állítólag jegyzőkönyveik vannak arról, hogy gárdisták hogyan vertek meg cigányokat. (Okirathamisítás? - a szerk.)

13.20 Az MKP képviselője szerint "nincs cigánybűnözés, nincs zsidóbűnözés, csak magyarbűnözés van".

13.14 Most az OCÖ képviselője lép "színpadra". Bár, amikor a bíró szólt, hogy az Országos Cigány Önkormányzat következik, az ügyész állt fel... Később Pataki Árpádnak el kellett mondania, hogy nem a per/védőbeszédnek az ideje jött el, hanem csak reagáljon a beavatkozási kérelmekre. Képviselőjük kicsit úgy érzi magát, mintha valóban színházban lenne. Igaz, papírból, de óriási átéléssel beszél arról, hogy a cigányok mennyire félnek. A nézők közül valaki "Kiskunlacháza!" - beszólással reagál.

13.09 A Mazsihisz képviselője is kéri az új beavatkozók elutasítását. A zsidók védője még zsidó honfitársának nevét sem tudja megjegyezni...

13.05 Az MKP képviselője minősíti(!) (és nem értékeli) a beavatkozási szándékokat, és kifejti, hogy a nemzeti, etnikai, kisebbségek védelmében nyújtották be a felperesi beavatkozásukat.

13.00 Dr. Gaudi Nagy Tamásnak kell reagálnia a beavatkozók szándékáról. Kiemeli, hogy Ifj. Hegedűs Loránt beadványa kiemelt fontosságú, hiszen felekezetét és templomukat a gárdisták több alkalommal óvták, védelemet nyújtottak. Nemtetszését fejezi ki atekintetben, hogy az OCÖ és a Mazsihisz beadványát a bíróság napokon belül elbírálta, míg az alperesi oldalon állókat még mindig nem. Gaudi elmondta, hogy a fent említett szervezetek akarnak vallási, faji vagy etnikai ügyet kreálni a Gárda-perből. Amennyiben a bíróság nem fogadja el a csatlakozni kívánókat, felül kell vizsgálni a felperesi oldalon történt beavatkozásokat.

12.55 Egy apró közjáték zavarja meg a tárgyalást. Amíg Gonda László felszólalását a bíró jegyzőkönyveztette, Valaki bekiabált, hogy meg kell szüntetni a pert. Mire az MKP képviselője vigyorogva kontrázott: "Vagy a gárdát."

12.50 Cigányok, zsidók szervezetten a Gárda ellen? Az egyik beavatkozójelölt kéri a bírót, hogy amennyiben nem fogadja el a beavatkozni szándékozó csatlakozását, zárja ki a többi beavatkozót is. Megjegyzi, hogy ő átvizsgálta a Mazsihisz és az OCÖ által beadott csatlakozási indítványt és annak indoklásának első két bekezdése szó szerint ugyanaz.

12.35 Kiss Endre Farkas (Sodi) beszámol a bíróságnak, hogy a közeljövőben fogja megszerezni pedagógusi diplomáját, így saját bőrén tapasztalja, hogy csekély a valószínűsége annak, hogy a pedagógus-oktatás a nemzet érdekeit képviselje.

12.20 Ifj. Hegedűs Loránt tájékoztatja a bíróságot beavatkozási szándékáról. Kiemeli, hogy az Egyesülettel nem azonos Magyar Gárda Mozgalom tagjai több alkalommal, segítették a Hazatérés Templomát, többek között, amikor megtalálták azt a személyt, aki beszennyzte a templom előterében található szobrokat, valamint a szeptember 20-i demonstráció alkalmával, amikor a rendőri terror ellen a templomba menekülő embereket a gárdisták mentették ki. Ifj. Hegedűs próbálja meggyőzni a bíróságot, hogy a per célja nem lehet más, mint a társadalmi együttélés normalizálása.

12.00 Most a Szentendrei Konzervatív Kör képviselője adja elő beadványát. Filó András hangsúlyozza, hogy ahol a Gárda megjelenik, csökken a bűnözés aránya. Az állam ezt a kezdeményezést szeretné megtörni.

11.55 A bíróság az eddig el nem bírált beavatkozók csatlakozási kérelmét vizsgálja meg. Gonda Trianonra, valamint egy nemrég megjelent könyvre hivatkozik, erre tekintettel véli úgy, hogy a Gárda feloszlatása ügyéhez érdeke fűződik. Szerinte csak a Magyar Gárda és a Jobbik alkalmas arra, hogy az országot nyugodt kezekben tudjuk.

11.40 Eddig még nem írtuk, hogy a tárgyalás úgy zajlik, hogy a bíró miután meghallgat egy hozzászólót, jegyzőkönyvbe diktálja. Hangfelvétel nem készül, így sajnos sokkal hosszabb lesz a tárgyalás. Sajtóértesülések alapján ma nem várható ítélet.

11.35 A szünet után, a cigányok antiszemita beszólása miatt az egyik néző felhívta a bíró figyelmét, hogy amikor Reiner Péter felolvasta beadványát, a cigányok közölték, hogy "Mész Te még Auschwitzba!"
A bíró jelezte, hogy emiatt nem tehet semmit, ez magánvádas ügy lenne. Dr. Gaudi, a Gárda védője erre megkérdezte, Egri Oszkártól, a Mazsihisz képviselőjétől, mit szól ehhez. - Semmit.

11.30 Kis incidens a tárgyalóterem előtti újbóli regisztrációnál: a korábban rendreutasított cigányasszony nem találja a belépésre jogosító sorszámát. Társa, egy megtermett cigány férfi közli vele, hogy "igaz, a véredben van a kleptománia (!!!), de ezt most azért vedd elő", s nagyot nevetnek. A bírósági fogalmazók faarccal konstatálják a jelenetet.

11.08 Azért alperesi oldalon is vannak "érdekes" emberek és jelenségek. Egyik, a Gárda mellett beavatkozó úr kérte a fővárosi főügyész azonnali elmeorvosi kivizsgálását. Pataki Árpád bíró ennek a kérvénynek nem adott helyt. Szünet kezdődött.

11.02: Önök hallottak már antiszemita zsidóról? Biztosan akad néhány, de azért nem jellemző. Viszont a tárgyalóteremben helyet foglaló kisebbségiek szerint Reiner Péter például az. Kíváncsian várjuk "túlképzett" honfitársaink hasonló gyöngyszemeit. Biztosan akad még néhány a nap folyamán.

10.51 A megélhetési tezsvírek unják a hosszú felolvasásokat, s jobb híján, magukat szórakoztatják. Röhögcsélnek, s komoly diskurzusokat folytatnak a cigány népesedési politikáról: "húsz év múlva többen leszünk." - jelenti ki magabiztosan egyikük. Ez tény.

10.40 A Kossuth térről ismert Gonda László kezdte felolvasni beavatkozási kérelmét és annak indoklását. A cigányok újabb hőzöngésbe kezdtek. Gonda szerint az őszödi beszéd hatására alakult a Magyar Gárda.

10.30 Reiner Péter ismerteti beavatkozási kérelmét és annak indoklását. A cigány "hallgatóság" folyamatosan puffog és zsidózik(!!! - Reiner Péter zsidó származású - a szerk.)
Nesze Neked, antirasszizmus!

10.20. Az ügyész is tiltakozik Reiner beadványának felolvasása ellen, a bíró viszont helyt ad a felolvasásnak.

10.15 Az iratismertetésnek vége. Reiner Péter, a Gárda Egyesület oldalán beavatkozóként szeretne egy beadványt felolvasni, erre a cigányok: "Mi pedig nem vagyunk kíváncsiak rá!" Azt felejtik el, hogy ez nem az utazó cirkusz szombati előadása, ahol lehet tapsolni, pfújolni, meg dobálni, ha valami tetszik vagy nem tetszik. Csoda, hogy a szotyi és a kannás bor még nem került elő a szatyrokból...

09.15 Egy folyamatosan bekiabálgató cigányasszonyt a bíróság rendreutasított. A bíró ismerteti az eddig beérkezett iratokat, ügyészi kereseteket, alperesi beadványokat. Ismerteti az előző tárgyalásokon elhangzottakat.

09.03 A cigány "nézők" nem tudnak viselkedni. Bekiabálásokkal, beszélgetéssel zavarják a tárgyalást.

8.55 Kolompár Orbán, felperesi oldalon beavatkozó OCÖ-vezér nem jelent meg a tárgyalóteremben, de bent van Száva Vince és a Mazsihisz képviselője is. Gaudi Nagy Tamás, a Magyar Gárda Egyesület jogi képviselője indítványozta Kiss Róbert főkapitány tanúként való meghallgatását. A bíró a Jobbik Magyarországért Mozgalom-Pártot konzekvensen Jobbik Magyarországért Egyesületnek hívja. A bíróság a Gárda Egyesület melletti beavatkozók közül néhányat elutasított, erre a teremben ülő cigányok "helyes" felkiáltással reagáltak.

8.40 Minden sajtós és regisztrált bezsúfolódott a bíróság legkisebb tárgyalótermébe, s dr. Pataki Árpád bíró megnyitotta a tárgyalást. Van egy-két szokatlan dolog is. Pl. tudósítónk lát olyan sajtósnak beregisztrált embert, akit nemrégiben még egyenruhában látott egy rendezvényen. Vajon ő melyik orgánumnak dolgozik?

8.25 A tárgyalásra regisztráltak még a Fővárosi Bíróság épületébe sem jutottak be egyelőre, úgyhogy a kezdés valószínűleg jó néhány percet csúszik. Az épület előtt 8-10 cigány ember hőbörög (szintén regisztráltak), nehezményezik, hogy nem mehetnek be csapatostul, egyszerre és azonnal. Sőt, a gárdisták és a többi regisztrált elől le akarják zárni a bejáratot, hogy ha ők nem, akkor más se férjen be. Megérkezett Morvai Krisztina, aki felháborodásának adott hangot a regisztrációs procedúra és egyesek kulturálatlan viselkedése miatt. Természetesen bejutott. Nagy a sajtóérdeklődés, szlovák és cseh tévétársaságok is tudósítanak az eseményekről.

forrás:barikád.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.