Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Megkezdődött a ferencvárosi voksolás - 13 órakor 12,98 %-os részvétel

2009.01.11

Megkezdődött a ferencvárosi voksolás - 13 órakor 12,98 %-os részvétel

Megkezdődött vasárnap reggel hat órakor a Budapest IX. kerületében lévő 12. számú választókerületben az időközi országgyűlési képviselő-választás első fordulója. 13 óráig a választópolgárok 12,98 százaléka (4032 fő) jelent meg az urnáknál. Az alacsony részvételi arány valószínűleg a hideg időjárásnak tudható be.

A legtöbben a 8-as (18,72 százalék), míg a legkevesebben a 37-es (7,07 százalék) szavazókörben mentek el szavazni.

Gegesy Ferenc, a IX. kerület polgármestere szeptember közepén mondott le a 12-es számú egyéni országgyűlési választókerületben szerzett parlamenti mandátumáról, a képviselő megüresedett helyéért hatan versengenek.

A ferencvárosi választópolgárok 13 helyen, zömmel önkormányzati intézményekben – iskolákban, művelődési intézményekben, a polgármesteri hivatal kihelyezett épületeiben – összesen 37 szavazókörben adhatják le voksaikat reggel 6 órától 19 óráig.

A választás első fordulója akkor lesz érvényes, ha a választásra jogosultaknak legalább a fele szavaz, és akkor lesz eredményes, ha az egyik jelölt megszerzi a szavazatoknak több mint a felét. Érvénytelen vagy eredménytelen választás esetén a választás második fordulóját január 25-én tartják.

Kifogásolja a szavazást a Political Capital

A Political Capital Institute és egy magánszemély kifogást nyújtott be a ferencvárosi időközi választás névjegyzéke ellen. A tanácsadó cég szerint a jelenlegi választókerületi beosztás súlyosan aránytalan: a ferencvárosiak szavazatának súlya például több mint kétszer annyit ér, mint a legnagyobb választókerületekben lakó választópolgároké.

A kétszeres eltérést az egyes választópolgárok szavazatának súlya között pedig olyan nagymértékűnek nyilvánította 2005-ben az Alkotmánybíróság, ami alkotmányosan már nem elfogadható – olvasható a Political Capital közleményében. Ez sérti az egyenlő választójog elvét és politikai kockázatot jelent a soron következő általános országgyűlési választásokra nézve.

A kezdeményezők célja, hogy az Országgyűlés az Alkotmánybíróság határozatának megfelelően teremtse meg a törvényi garanciáit a népességmozgások választókerületi követésének. Ha a választási bizottság vagy a bíróság megállapítja az egyenlő választójog elvének sérelmét, az cselekvésre ösztönözheti a parlamentet – vélik a tanácsadó cégnél.

mno.hu - fn.hu - barikád.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.