Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nem fogadta el a kitüntetést a Hedvig-ügy miatt Szlovákia volt amerikai nagykövete

2008.12.25

Nem fogadta el a kitüntetést a Hedvig-ügy miatt Szlovákia volt amerikai nagykövete

Megosztó ügynek nevezte a 2006-ban Nyitrán megvert Malina Hedvig esetét, és nem fogadta el a Szlovák Atlanti Bizottság kitüntetését Martin Bútora, Szlovákia volt washingtoni nagykövete - adta hírül a pozsonyi Új Szó napilap hétfői számában.

A 15. születésnapját ünneplő, az ország euroatlanti kapcsolatainak erősítésére létrehozott Szlovák Atlanti Bizottság két olyan politikust akart kitüntetni, aki a szervezet szerint sokat tett az ország nyugati irányultságának erősítéséért.

Az Új Szó beszámolója szerint az egyik jelölt, Robert Kalinák szlovák belügyminiszter elfogadta a díjat, a másik, Martin Bútora nem - s éppen Kalinák miatt. Bútora, az előző, Dzurinda-kormány volt washingtoni nagykövete ugyan elment a bizottság ünnepi estjére, de beszédében csalódottságának adott hangot: "Mindazok, akik korábban sokat fáradtak Szlovákiáért, csak nagyon korlátozott mértékben vehetik ki részüket az ország sorsának alakításából. Ez sajnos azért következett be, mert napjainkban olyan politikai stílus honosodott meg, amelyik a hidak építése helyett megosztja az embereket, növeli a társadalomban levő feszültséget, a nacionalizmus vírusát hinti el, szembeállítja egymással a társadalmi csoportokat, a más nézeteket képviselőket az állam ellenségeként állítja be. (...) Számomra ilyen fájdalmas megosztó ügy Malina Hedvig esete" - mondta beszédében a volt diplomata.

Az Új Szó cikkében emlékeztet arra, hogy Robert Kalinák hamis vallomástétellel vádolta meg a volt nyitrai diáklányt.

(MTI nyomán)