Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Olvasó: Választási kampány

2008.12.29

Olvasó: Választási kampány

Annak is az utolsó napja, melyre ideiglenesen félreteszik a demokrácia stabil kellékeit, a könnygázgránátokat, viperákat, gumilövedékeket, vasrácsokat és a bilincseket, felváltják őket a politikus jelöltek csillogó szemei, sűrű bólogatásai, helyeslései, igenlései és biztató szavai. Elkezdődik a ligetben a vigadalom, ahol egy idős veterán körhintába ülteti a nyugdíjasokat, nagy sebességgel repíti, szédíti őket, majd miután kitántorogtak az ülésekből, megkéri őket, hogy rájuk szavazzanak, mert akkor ingyenesen átülhetnek a MALÉV gépekbe.

Kép

Kísértő múltAz egyik közeli bódéban mutatják be éppen az új családmodellt, ahol két meleg van összeragadva és idáig soha nem hallott sejtelmes hangok kíséretében, átlényegülnek az egész Világegyetemmel. A tákolmány előtt egy filozófus előadás tart, kifejti, hogy ez a „jövő” útja, az emberiség ez idáig rosszul tette, mivel igazi tartós kapcsolat csak két férfi vagy két nő között jöhet létre, és ezen túl GYES-t csak azok kaphatnak, akik ebben a modern felállásban regisztráltatják magukat. A vurstli színes forgatagában létrejönnek természetesen gyors ismerkedések, „házasságok”, melyeket az örömszülők rendkívül kedvezőnek tartanak, hiszen az egyik fél a számla-gyártó, másik fél, pedig a számla-elszámoló, e frigyeket az anyakönyvvezető felsőbb utasításra, 600 évre titkosítja.

A közeli kis színházban éppen Mozart Varázsfuvoláját adják elő, a polgárok tolonganak. A színpadon a Lenin fiúk a vállukra emelve hozzák az Éj királynőjét, aki belekezd a „Pokoli lánggal ég a bosszú bennem" című áriába. Rövidre sikerül a műsor, mivel műszaki hiba miatt a CD- lemezről játszott dal elhallgat, a hangtechnikus a selejt lemezt dühösen a földhöz vágja, amit egy ismeretlen személy helyezett el a postaládájában.

Az ÁVH Security tagjai ez alatt a nem tapsoló embereket kiemelik a tömegből és barlangvasútba ültetik őket szemléletváltoztatás céljából. Az ő esetűkben a kulturális élmény testközelibb, mivel nem csupán szörnyek vicsorítanak rájuk, a sziklák mögül ÁVÓ-sok lépnek elő, ütésekkel és rúgásokkal segítik haladásukat a végállomás felé, ami kivégzések, sortüzek és megfagyott holttestek képeivel tarkított hely, Szibéria.

A sátrak között áll egy „márványpalota”, bejárata felett a „Könnyedén” felirattal, a bejáratnál egy liberális „könnyű” cigarettákat kínál a vendégeknek, ide kizárólag egyetemisták mennek be, akiket csinos hosstes-lányok kísérnek a bálterembe, ahol rendkívül jó a hangulat. A fiatalok egy része táncol, mások a leendő nagy pénzügyi karrierről beszélgetnek. Az asztalokon hegyekben állnak a márkás italok, finom ételek, sütemények, a fogyasztás korlátlan, ifjú barátainkat csak arra kérik, hogy jókedvük tetőfokán írjanak alá „könnyedén" egy papírt, amellyel lemondanak ingatlanaikról az összes ingósággal együtt a hitközség javára, és ők örömmel írják alá, hisz olyan felszabadult a hangulat.

A kampányzáróra előtt megjelennek egy rock-zenekar tagjai, akikhez odalép az agitációs propaganda Manager és közli, hagy hangulat nagyon jó, de fokozni kell. A zenészek rázendítenek a Vörös Csepel indulóra, ekkor a résztvevők vigyázzba állnak és elérzékenyülnek.

Tudják már a végeredményt, egy becenevet kezdenek kántálni, hogy jöjjön ide és közölje az örömhírt. Meg is jelenik, és miközben kihirdeti a győzelem tényét, az égbolton megjelenik egy hullócsillag, ennek hatására extázisba került „fiatalok", középkorúak, aggastyánok egymást félholtra taposva igyekeznek a közelébe jutni és kezet fogni vagy csak megérinteni az „imádottat".

Néhány hónap elteltével a vendégek egy része rájön, hogy az ígéretekből egy szó se volt igaz, néhányan kérdéseket kívánnak feltenni, melyekre azonnali válaszokat kívánnak kapni. Meg is kapják, a könnygázgránátoktól, a viperáktól, a gumilövedékektől és a bilincsektől.

SZ. M.

barikád.hu