Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szonda Ipsos: 3%-on a Jobbik, megelőzte az SZDSZ-t

2008.12.22

Szonda Ipsos: 3%-on a Jobbik, megelőzte az SZDSZ-t

A Fidesz tábora bő másfélszerese a szocialistákénak, 3,1 illetve 19 százalékon állnak az összes választókorú lakosság körében. A Jobbik először érte el a két százalékos támogatottságot ugyanebben a kategóriában, míg ha most lennének a választások, 3%-ot kapna(akkor valójában 11%-szerk.) - állapította meg a Szonda Ipsos december közepén végzett kutatásában, amelyet a hétfői Népszabadság ismertet. 

A harmadik legerősebb párt lett a Jobbik
A harmadik legerősebb párt lett a Jobbik

A Fidesz fölénye egyértelmű az 50 év alattiak, a kis-, közepes városokban, valamint a falvakban élők körében. Ezekben a csoportokban több mint kétszer annyi támogatójuk van, mint ellenfelüknek. Az MSZP 50 év felett, ott is a nyugdíjasok körében tartja a lépést, s csak kevéssé van lemaradva Budapesten, valamint a vidéki nagyvárosok többségében.

A kis pártok mögött a vizsgált időszakban nagyon kevesen sorakoztak fel, az MDF kettő, az SZDSZ egy százalékos. Mindez azt mutatja, hogy a belső konfliktusok lényegében megfelezték a szavazótáboraik méretét.

A Jobbik az év elején még az alig mérhető politikai erők közé tartozott, a második félévben előbb utolérte, majd meg is előzte a KDNP-t és a MIÉP-et. A Jobbik most először érte el a két százalékos támogatottságot - olvasható a Népszabadságban.(Ami valójában 10% fölötti- szerk.)

A biztos pártválasztók körében a Fidesz egy hajszállal 60 százalék alatt, az MSZP egy kicsivel 30 százalék felett található, míg az MDF és az SZDSZ jóval a parlamentbe jutási küszöb alatt marad. A Jobbik a biztos pártválasztók körében három százalékra erősödött - írja a lap.(Ami ezek szerint már 11% körüli-szerk.)

(HírExtra - MTI)